Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 23:55 - България ще се спаси само със ядрена енергетика!
Автор: undercover Категория: Други   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0



ПЕТ ПРИЧИНИ СОФИЯ ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА БУДАПЕЩА

„Росатом“ налива 10 милиарда евро инвестиции в Унгария срещу нищожна лихва

image

„Никога не съм сключвал по-изгоден договор“, заяви Орбан (вторият от ляво на дясно), след като заедно с Путин сложи подписа си под споразумението за разширяване на АЕЦ „Пакш“.  

 

Виктор Орбан, политик и два пъти минитър-председател на Унгария, е известен със своя непокорен, твърд характер и последователна дясна политика. Подчертавам – дясна политика. Но преди да е десен, Виктор Орбан е патриот, с каквито се оказаха пълни и правителството му, и парламентът на тази централноевропейска, неголяма по територия държава с изключителен национален дух.
За една седмица унгарският премиер Орбан успя да се договори с „Росатом“ за разширението на АЕЦ „Пакш“ с руска ядрена технология. Много от съпътстващите дейности ще се извършват от унгарски фирми и – нещо много съществено – Русия ще кредитира на 100% изграждането на централата, а кредитът ще се връща чрез продажби на ток от нея. Кредитът е за 10 млрд. евро и е договорен при лихва от 3,99% до 4,5%  Питайте финансистите – толкова ниска лихва върху 10 млрд. евро няма на свободния финансов пазар никъде по света!
Важно е да се подчертае – новите два хилядника няма да струват и един форинт на унгарците, защото кредитът за строежа им ще се изплаща с продажби на ток. А в страната им ще се влеят 10 милиарда евро преки инвестиции. Свежи пари.
Разбира се, след този безспорен успех на кабинета Орбан веднага се активизираха геополитическите играчи и пуснаха в ход разни мръсни схеми за натиск, втръснали до болка не само на нас, българите.
Още в деня на обявяването на решението Европейската комисия скочи върху главата на Орбан и му отпочна проверка на договора с Росатом – за „нарушение на европроцедурите“. Бил пуснал „Росатом“ без конкурс, много важно.
Да ги попитаме -

господа еврократи, защо не реагирахте,

когато правителството на Станишев пусна „Уестингхауз“ с една неизвестна никому технология, съществуваща само на хартия, без ясни финансови параметри  и без конкурс в България, ерго – у родната ви къща ЕС? Защо тогава не се разскачахте по същия начин? Защо не отпочнахте процедура и срещу България? Защо продължавате да изисквате България да спазва всички процедури на всяка цена, независимо дали това води към унищожение на енергетиката й? А оглушавате и ослепявате, когато въпросът опре до разширяването на пазарния дял на „Уестингхауз“, при това по втория начин, с риск за ядрената безопасност на целия континент?!
imageНа Орбан, разбира се, не му спестиха натиска и от Държавния департамент на САЩ, начело с оная хлевоуста чиновничка Виктория Нюланд, която придоби световна известност с изтърваното „FUCK THE EU!“, а после една седмица се извиняваше. Но, както казваме ние, българите – казана дума, хвърлен камък. Едно извинение не оправя нещата.
Та, хлевоустата Нюланд кацна в Будапеща да се накара на Орбан и пак разтегна локумите за диверсификацията на енергийните източници, зависимостта от Русия и всички добре познати клишета. Унгарският премиер, понеже е мъж и кавалер, я изслуша любезно. После обясни, че разширението на АЕЦ „Пакш“ с руска технология изобщо не увеличава зависимостта на унгарците от Русия, тъй като АЕЦ „Пакш“ е принципно базирана на руска технология и работи с руско ядрено гориво.
Тъй госпожа Нюланд пи една студена вода в Унгария и хукна да влива енергията си няколко хиляди километра по на Изток – право в протестите на киевския Евромайдан. Май тъкмо след срещата с Орбан госпожата се разпсува каруцарски по телефона и напсува Евросъюза. И ние добре я разбираме – като ти духнат под опашката, какво друго ти остава, освен вербалната агресия.
На Виктор Орбан не му бяха спестени и протестите на нашите зелени тикви, които събраха десетина платени келеши пред унгарското посолство да вдигат лозунги – забележете, срещу решението за разширяването на АЕЦ „Пакш“ с руска ядрена технология. И срещу Русия естествено. Никой  нямаше да забележи ни тях, ни платения им протест, ако не бяха подразнили унгарския посланик, който даде в ответ пространно интервю в българските медии на тема „Защо Унгария има право на суверенна политика по отношението на въпросите от националната сигурност“, какъвто се явява и въпросът за разширението на централата в Пакш.
Оказа се, че освен държавници, Унгария има и посланици намясто.
За каквито ние тук само можем да мечтаем.
Виктор Орбан обясни в Будапеща, че разширението на АЕЦ „Пакш“ с технология на „Росатом“ има един много прост отговор. Той каза буквално: “ Строежът на новите блокове в централата ще доведе до съкращение на тарифата за тока с 13%.“

13% по-евтин ток гарантира на унгарците договорът с „Росатом“

А ние в България чакаме „Росатом“ да ни осъди за 1,5 млрд. евро и чак после да решим да рестартираме АЕЦ „Белене“ според мълвите обвили правителството и парламента като ноемврийската отровна мъгла.
Да се чудиш и маеш какво всъщност очакват нашите държавни мъже от арбитража в Париж – да отпадне претенцията ли? Или си играят и с руснаци, и с американци по един непростим начин – непростим за дребните мащаби на страната ни във всяко едно отношение. Това застрашава националната сигурност, господа.
Както каза председателят на ГД „РИЛА“  Илчо Костов: Само ядрената енергетика остана в ръцете на държавата. Без нея

България ще се превърне в една бананова република с управление отвън

И това не са празни приказки. Без мощен ядрен сектор българската икономика не може да разчита на евтина енергия, за да се развива. Зависимостта тук е пряка – без евтина енергия няма икономически ръст, няма родно производство, защото скъпият ток го прави непродаваемо.
Освен това кулоарната мълва, че АЕЦ „Белене“ все пак ще го има, започва да намирисват на зле скроена лъжа. Инсинуация някаква. Която като нищо може да доведе едни предсрочни избори наесен. Защото без свежи пари, без инвестиции икономиката тъпче на едно място. Цената на тока може и да се свали с административни мерки, но те отварят кошмарни финансови дефицити в енергийната система, които рано или късно трябва да бъдат запълнени. И как си представяте, че ще бъдат запълнени? Ами с двоен, троен скок на цените.
image

На 5 февруари жалка група от 5-6 „зелени“ служители на Иво Прокопиев се опита да изобрази протест пред унгарското посолство в  София 

 

За това без алтернатива остава решението да се построи нова ядрена мощност при изгодни за страната финансови условия, която да балансира системата един път и втори път да държи цените на тока в някакви що-годе разумни граници. Иначе България след 10 години е обречена да внася ток – по пазарни цени, забележете! И вече ще е погребала завинаги своя потенциал в производствени мощности и квалифициран инженерен екип. Сега ние, българите, притежаваме едно неоценимо предимство – 60 години развитие на ядрената ни енергетика е шлифовало до най-висша степен професионализма на българските ядрени инженери. По оценки на МААЕ това са най-добрите ядрени оператори на технологията ВВЕР в света! Трябва да сме луди да позволим на някакво си правителство да пропилее тези активи под диктовката на геополитически натиск, в който има повече бизнес, отколкото реална загриженост за лелеяната из цяла Европа енергийна диверсификация.
При това оказа се, че има начин да се противостои на геополитическия рекет – нужни са просто достатъчно количество мъже на място в държавното управление. Нужен е един български Виктор Орбан, който да не се огъва и да пази с всички сили и средства националния суверенитет и интерес.
А не да изправя страната ни, пък и ЕС пред незавидната алтернатива на свръхскъпата и нереферентна технология на „Уестингхауз“, като междувременно принуди и АЕЦ „Козлодуй“ да мине на нейното гориво. Въпреки плашещите доклади за качеството на горивото на „Уестингхауз“, установено експериментално в руските реактори на територията на АЕЦ „Темелин“, Чехия, и в многострадалната Украйна. Тук тихомълком държавниците ни се опитват да проведат някаква конверсия.

Конверсия, която води до ядрен колапс

на най-печелившия сектор в България. Достатъчно е само да си припомним колко безотговорно лесно нашите политици клекнаха пред едни голи обещания на някакви еврокомисари, които днес-утре ще изчезнат от европейската политическа сцена, но затвориха 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ „Козлодуй“. Излъгаха ни, че сме ги затворили, защото иначе нямало да ни приемат в ЕС. Излъгаха ни, че са спазарили тяхното затваряне срещу строеж на нова ядрена централа в „Белене“. Излъгаха ни, защото бяха некомпетентни за високите позиции, на които кукловодите ги качиха, че да  снадят новата колония България към бизнес апетитите на международната корпоративна мафия.
Нека да чуем пак с колко прости думи унгарският премиер обясни на цял свят защо трябва да строи 2 нови блока с руска ядрена технология в сърцето на Европа.
„Аз съм стиснат човек. Лоши сделки не сключвам. По пет пъти проверявам, преди да си поставя подписа от унгарска страна под сделката за разширението на АЕЦ „Пакш“ с „Росатом“. И сега мога спокойно да кажа, че Унгария отдавна не е сключвала толкова изгодна сделка, толкова изгодно финансово споразумение“, заяви Виктор Орбан в отговор на геополитическия натиск и записа името си със златни букви в историята на Унгария.
И никой, никой не посмя да му каже, че превръща страната си в троянски кон на Русия в Европа.
Без коментар, наистина.

 

Енергийният експерт Илчо Костов: Арбитражът в Париж нищо не решава, трябва да се договорим с ”Росатом“

imageНа нас, българите, само ядрената енергетика ни остана. Само тя е в ръцете на държавата. Без нея България ще се превърне наистина в бананова република с управление отвън. За 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй “ едни политически сили обвиняват други. Истината е, че след огромната модернизация, която ние платихме, се стигна до тяхното затваряне заради едно обещание, което няма никаква юридическа стойност, но то лиши българския народ от евтина електроенергия. Малките реактори щяха да запазят дела на ядрената енергетика и като специалисти, като човешки ресурс.
Въпросът за рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е политически. За това може да се говори, ако има политическа воля. Проблемът е, че активите на 3-ти и 4-ти блок са прехвърлни от държавата на ДП РАО. Така че първо трябва да се възстанови собствеността, тъй като с изключение на някои технически мероприятия като подготовка на карти за извеждане от експлоатация на блоковете, по тях още нищо не е демонтирано. Така че няма проблем блоковете да се рестартират.
Самото извеждане и нарязване на тези блкове от ДП РАО ще струва милиард! Разполагам със справка за разходите по извеждането им до 2020 г. – цифрите се движат между 800 милиона и 1,7 млрд лева. Разчетите на предприятието, което ще се занимава с това до 2020 г., са за около 1,1 млрд. лева. Т.е. това са 550 млн. евро, които ще се дадат за извеждането на тези блокове от експлоатация, след което няма да може да има рестарт. Те ще бъдат нарязани на скрап – имам дори справка от кой метал колко ще излезе…
Аз съм председател на ГС „Рила“, което се сформира покрай референдума за АЕЦ „Белене“, бях и управител на клон АЕЦ „Белене“ в периода 2001-2005 г., т.е. времето, в което се реши  рестартът на проекта, и имам достатъчно информация и за 3-ти, и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.
ГС РИЛА предложи още миналата година рестарта на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Предоставихме конфиденциална информация, която доказваше, че българското правителство трябва веднага да започне преговори с руската страна за възстановяването на проекта „Белене“, за да избегне арбитража и последиците за България.
Сега се чува непрекъснато, че властта трябвало да изчака решението на арбитражния съд в Париж и тогава нашето правителство щяло да направи постъпки към размразяване на проекта „Белене“. Но какво на практика решава арбитражът?
Три са възможните варианта за изхода от арбитража. Първо, ние да спечелим арбитражното дело. Ха дано, ама надали! Невъзможно е! Кауза пердута, както се казва. Втора възможност е да приемем, че някои позиции от този иск съдът ще ги „отпише“, така да се каже. Т.е. като тежест за България ще остане не повече от 20-30% от искана сума, а тя е 1,5 млрд. евро. И третият вариант е България да бъде осъдена да плати 1,.5 милиарда евро, т.е. иска на 100%.
Но да вземем средния вариант, осъдени сме, да кажем, да платим 20-30% от исканата сума по делото. Нека не забравяме, че във времето, в което тече арбитражът, се трупат лихви. Отделно дължим хонорар на нашия юридически предствител. В крайна сметка общата сума пак стига 1 млрд. евро задължение на държавния бюджет. Така че арбитражът нищо не решава, а ние разполагаме с коз – проекта АЕЦ „Белене“. Можем и сега дори да се договорим с руската страна и да избегнем арбитража.
Ние имаме възможност да се разберем с руската страна за много повече отстъпки, ако им покажем нещата такива, каквито са. Ние сме изпратили необходимата информация до бившия премиер Борисов и до настоящия Орешарски чрез неговия началник- кабинет. Отговор до момента няма никакъв…
Президентът Плевнелиев трябва да свика в най-кратки срокове Консултативния съвет по национална сигурност с една тема – бъдещето на ядрената енергетика на България, с няколко подтеми – рестарт на 3-ти и 4-ти блок, модерницация и удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и най-важното – старт на проекта АЕЦ „Белене“. Да се поканят експерти и политически сили и да се потърси широк консенсус за бъдещето на най-важния сектор в страната.

Нора Стоичкова

Източник: vestnikataka.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: undercover
Категория: Други
Прочетен: 32218
Постинги: 9
Коментари: 5
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930